English version under construction.

Ik krijg regelmatig de vraag of de UVC straling gevaarlijk is voor onze huid. We kennen natuurlijk allemaal UVA en UVB van de zon, maar UVC klinkt gevaarlijker. Uit onderzoek blijkt echter dat UVB de meeste schade aan kan richten in onze huid. Deze straling kunnen we echter ook niet zonder, het maakt vitamine D aan in de huid voor ons lichaam.

 

Zoals alles met “te” ervoor geld voor UV staling ook, teveel UV straling is nooit goed. Met mate is het voor ons lichaam over het algemeen geen enkel probleem.

 

De UV straling van de zon gaat afhankelijk van de golflengte door de ozonlaag heen. De langgolvige UVA straling gaat zonder enig belemmering door de atmosfeer heen en dringt tot diep in de lederhuid door. Door de lange golven bezit UVA straling niet voldoende energie om schade toe te brengen aan de huid. Onderzoek toont echter wel aan dat langdurige blootstelling aan hoge dosis UVA staling van de zon wel tot veroudering/rimpels van de huid zorgen. Kunstmatige UVA bronnen zoals Blacklights produceren echter een geringe hoeveelheid UV staling ten opzichte van de zon en worden als ongevaarlijk beschouwt

 

De middengolf UVB straling dringt in mindere mate door de atmosfeer heen en kan doordringen tot onze opperhuid. In deze huidlaag kan ze echter wel schade veroorzaken en in hoge dosis zelfs huidkanker veroorzaken. De UVB straling van de zon zorgt ervoor dat we bij langdurige blootstelling bruin worden. Voorafgaande aan dit proces zal de huid eerst rood worden (“verbranden”) waarnaar de huid maatregelen gaat nemen om zich te beschermen  en meer pigment gaat vormen en de huid bruiner wordt.

 

Kortgolvige UVC straling dringt niet door de ozonlaag heen, maar kan wel onze huid bereiken via kunstmatige UVC lichtbronnen. UVC komt echter niet door ons huidoppervlak heen. Op plekken waar we een dikker huidoppervlak hebben (zoals onze handen) zal UVC ook geen noemenswaardig effect hebben. Op plekken waar we een dunnere huidlaag hebben (zoals ons gezicht) kan UVC straling er wel voor zorgen dat de huid rood wordt (“verbranden”). Gezien de hoge energie die de kortgolvige UVC straling bevat is er geen grote hoeveelheid nodig om dit te veroorzaken.

 

Onze ogen kunnen ook last hebben van UVC straling. De buitenste laag van ons oog kan geïrriteerd raken als er UVC straling op valt (UVC gaat niet door ons oog heen). Dit kan pijnlijk aanvoelen als een brandend gevoel van zand in de ogen.

Dit effect kennen we ook als lasogen. Tijdens een lasproces op metaal komt er ook UVA/B/C straling vrij en indien men onbeschermd naar het lasproces kijkt kun je lasogen krijgen.

Dit effect is echter kortdurend en gaat snel weer over zonder blijvende beschadiging . Bescherming voor het gezicht en de ogen wordt dus wel aangeraden als men langere tijd blootgesteld word aan deze straling.

Bij het bekijken van fluorescerende mineralen onder UVC licht is het onwaarschijnlijk dat de lichtbron op het gezicht gericht is, reflecties van UVC kunnen wel voorkomen bij bepaalde mineralen  (de reflecties zijn over het algemeen verstrooid en de hoeveelheid gereflecteerde UV straling is meestal zeer gering).

De ogen zijn eenvoudig te beschermen door een willekeurige bril te dragen. Alle brillen zijn in feite afdoende, veiligheidsbrillen, vuurwerkbrillen, gewone brillen van brildragende mensen, noem maar op. Een transparante bril is natuurlijk aan te raden, een zonnebril zal een verkeerde kleurweergave hebben ook al zal de zonnebril prima alle uvc straling tegenhouden.

 

Wim Bruines