Hoe het allemaal begon

Jaren geleden ben ik als jong ventje begonnen met mijn mineralen hobby. De start was voor mij meteen met fluorescerende mineralen toen mijn ouders me op een regenachtige dag meenamen naar een mineralen beurs in Zutphen die als hoofdthema fluorescentie had. Hier had ik (natuurlijk) nog nooit van gehoord en net zoals bij alle andere kinderen maakte het een magische indruk op me. Dit gevoel heeft me nooit losgelaten en mijn vader heeft toen ook snel een displaykastje voor mij gemaakt waarin een 8W Blacklight TL-buisje was gehangen. Op de beurs had ik hier mijn eerste stukjes fluorescerende stenen gekocht voor een paar gulden (!!): Wernerite en Tugtupite (een aankoop waar ik achteraf echt superblij mee ben, wist toen nog niet wat tenebrescentie was)

 

Uiteraard groeide de hobby en de 8W kast werd na verloop van jaren echt te klein en de UVC mineralen waren toch ook wel aantrekkelijk geworden om te displayen. Na enig speurwerk een 2-tal UVC 11W PL-S buisjes gekocht en een 18W Blacklight lamp. De grootste speurtocht heb ik gehad naar het UV-filter. Inmiddels op de leeftijd dat ik een online aankoop heb gedaan bij Don Newsome (UVSYSTEMS.COM) en een aantal lange golf UV-filters en 1 kostbaar korte golf UV-filter uit Amerika heb laten komen. Erg spannend in die tijd, toen waren internetaankopen nog lang niet zo'n gemeengoed als nu en al helemaal geen internationale aankopen. Gelukkig heeft Don met toen goed geholpen en een week later had ik ze in huis.

 

Na enig knutselwerk had ik hem klaar: mijn 1e zelfgebouwde UV-kast met UVC er in! Deze kast heeft me toen jaren plezier gegeven en heeft in de loop der tijd wat cosmetische veranderingen doorstaan. Jaren later besloot ik de hobby weer op te pakken en heb mijn 2e fluorescentie kast gebouwd op basis van een transilluminator (wordt gebruikt in laboratoria)

Hier ontstond ook eigenlijk het idee om er serieus werk van te gaan maken en ze te gaan bouwen voor de verkoop. Daarnaast is het hebben van een draagbare uv-lamp onmisbaar om naar fluorescerende mineralen te zoeken in het veld. Colorgems heeft een breed assortiment draagbare lampen en bijbehorende accessoires. De kasten en lampen zijn te vinden in de webwinkel.

 

De hobby had ook inmiddels zijtakken gekregen met het bewerken van ruwe mineralen in een trommelmachine en het zelf kunnen zagen en polijsten van edelstenen op mijn eigen zaag/slijp machine. Ik maak hier nu ook sieraden en bied deze unieke stukken aan in de webwinkel.

 

 

Kijk gerust even rond en als er vragen zijn dan beantwoord ik die graag

 

Hartelijke groet,

Wim Bruines